Yayınlama Tarihi: 09 Ocak 2025
-
Güncelleme Tarihi: 09 Temmuz 2025
Paylaş:

Zero-Knowledge Proofs (ZKPS) Nedir?

Zero-Knowledge Proofs (ZKPS) Nedir?

Zero Knowledge Proofs, parolaların paylaşılmadığı bir kimlik doğrulama yöntemidir.

Taraflar arasında şifre veya işlem bilgisi paylaşılmadan veri aktarılmasını sağlayan bir çeşit protokoldür. Türkçeye ise “Sıfır Bilgi İspatı” olarak çevrilir. 

Bu yöntem, bir tarafın diğerine belirli bir bilginin doğruluğunu ispat etmesine olanak tanırken, bilginin kendisini açıklamak zorunda kalmamasını sağlar. Özellikle blockchain ve kriptografi alanlarında kullanılan ZKPs, veri güvenliği ve gizliliğini en üst düzeye çıkarmada önemli bir rol oynar. Örneğin, bir kullanıcının bir sisteme giriş yapmak için şifresini paylaşmasına gerek kalmadan, doğru bilgilere sahip olduğunu ispat edebilmesi bu teknoloji sayesinde mümkün olur. 

Sıfır Bilgi İspatlarının Kullanım Alanları 

Zero Knowledge Proofs, finansal işlemlerden kimlik doğrulamaya kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu protokol, özellikle kullanıcıların hassas verilerini ifşa etmeden işlem yapmalarına olanak tanıyan projelerde büyük ilgi görmektedir. Aynı zamanda, merkeziyetsiz uygulamalar (dApps) ve blockchain platformlarında, güvenliği artırarak daha fazla gizlilik sağlar. 

CoinO Sözlük ile Bilgiye Hızla Ulaşın: Kripto Terimlerini Öğrenin, Blockchain Dünyasını Keşfedin!

CoinO Sözlük ile kripto varlıklar, blockchain teknolojisi ve finans dünyasına dair temel bilgilere kolayca ulaşın!

Co-Signer Nedir?

Co-Signer Nedir?

Co-Signer; kripto para cüzdanlarına, sahibi haricinde de kısmi kontrol ve erişim hakkı olan kişi veya kurumları ifade etmek için kullanılır.

Cryptocurrency (Kripto Para) Nedir?

Cryptocurrency (Kripto Para) Nedir?

Kripto para; blockchain teknolojisine dayalı, merkeziyetsiz, kriptografik protokoller ile şifrelenmiş, fiziksel karşılığı bulunmayan ve takas işlemlerinde kullanılabilen dijital varlıktır.

Çatallanma (Fork) Nedir?

Çatallanma (Fork) Nedir?

Fork terimi Türkçede "çatallanma" olarak karşılık bulur. Çatallanma, kripto para birimlerinin mevcut blockchain ağında ayrı kopyalar halinde bölünmesidir.

Date of Lunch (Lansman Tarihi) Nedir?

Date of Lunch (Lansman Tarihi) Nedir?

Bir kripto para projesine ait, halka arz edilecek olan token’ların piyasaya ilk çıkış tarihine Date of Lunch, Türkçeye çevrilmiş haliyle “Lansman Tarihi” denir.

DApp (Decentralized Applications) Nedir?

DApp (Decentralized Applications) Nedir?

Decentralized Applications, Türkçeye çevrilmiş haliyle “Merkeziyetsiz Uygulamalar kısaca dAPPs olarak da bilinirler. Merkezi olmayan uygulamalar için kullanılan bir tanımlamadır.

Dead Cat Bounce (Ölü Kedi Sıçraması) Nedir?

Dead Cat Bounce (Ölü Kedi Sıçraması) Nedir?

Dead Cat Bounce, kısa süreli yükselişleri tanımlamak için kullanılır. Dilimize “Ölü Kedi Sıçraması” olarak çevrilebilir.

Bizimle İletişime Geçin!

Soru, görüş ve önerileriniz için bizimle [email protected] adresinden irtibata geçebilirsiniz.

CoinO’ya Ulaşmak İçin :
  • E-posta
  • Telefon
® 2024 CoinO Blog
Tüm hakları saklıdır.
back top