06 Ocak 2025
Paylaş:

Proof of Stake - PoS (Hisse Kanıtı) Nedir?

Proof of Stake - PoS (Hisse Kanıtı) Nedir?

Proof of Stake dilimize “Hisse Kanıtı” olarak çevrilir, kısaltması ise PoS’dir. Proof of Stake yüksek enerji ihtiyacı duyulan Proof of Work protokolüne alternatif bir fikir birliği mekanizması olarak ortaya çıkmıştır.

İşlemlerin gerçekleşmesi ve doğrulanması için gereken hesaplama gücü yerine, doğrulayıcıların coinleri stake etmesi biçiminde dijital varlık sahipliği esası getirilmiştir. Bir miktar kripto para ağ içerisinde kilitlenerek yeni bloklar oluşturma süreci başlar. 

PoS'in Avantajları 

PoS, Proof of Work (PoW) sistemlerine kıyasla daha düşük enerji tüketir ve çevreye daha az zarar verir. Ayrıca, PoS sistemleri, işlemleri daha hızlı onaylayarak ağın ölçeklenebilirliğini artırır. Bu sayede, PoS tabanlı ağlar daha fazla kullanıcıyı destekleyebilir ve işlem ücretlerini düşük tutabilir. 

Stake Etme Süreci 

Stake etmek, belirli bir miktar kripto parayı ağda kilitlemek anlamına gelir. Bu süreç, kullanıcıların hem pasif gelir elde etmelerini sağlar hem de ağa güvenlik katkısında bulunmalarına olanak tanır. Stake edilen coinler, doğrulayıcının doğrulama yapma yetkisini kazanmasını sağlar ve ağın güvenliği stake miktarıyla orantılı olarak artar. 

PoS ve Merkeziyetsizlik 

PoS, daha merkeziyetsiz bir yapıya olanak tanır. Ağda daha fazla doğrulayıcı bulunduğu için, ağın kontrolü birkaç büyük madenciye değil, daha geniş bir kullanıcı kitlesine yayılabilir. Bu da ağı, saldırılara ve manipülasyonlara karşı daha dayanıklı hale getirir. 

CoinO Sözlük ile Bilgiye Hızla Ulaşın: Kripto Terimlerini Öğrenin, Blockchain Dünyasını Keşfedin!

CoinO Sözlük ile kripto varlıklar, blockchain teknolojisi ve finans dünyasına dair temel bilgilere kolayca ulaşın!

51 Saldırısı (Attack 51) Nedir?

51 Saldırısı (Attack 51) Nedir?

%51 saldırısı, kripto para madenciliği sürecinde bir veya birden fazla kişinin ağ üzerindeki toplam üretim gücünün %50’sinden fazlasını kontrol altına almasıyla gerçekleşen bir siber saldırı türüdür.  

Accumulation (Akümülasyon) Nedir?

Accumulation (Akümülasyon) Nedir?

Kripto para piyasalarında akümülasyon, bir düşüş veya yükseliş döneminin ardından meydana gelen ve uzun bir süreyi kapsayan bir süreçtir.

Airdrop Nedir?

Airdrop Nedir?

Airdrop, kripto para projelerinin yeni yatırımcılara belirli koşulların sağlanması karşılığında promosyon amaçlı kripto para dağıtmasıdır.

Akıllı Sözleşme (Smart Contract) Nedir?

Akıllı Sözleşme (Smart Contract) Nedir?

Akıllı sözleşmeler, blokzinciri (blockchain) üzerinde çalışan ve kendi kendine uygulanan programlar olarak tanımlanır.

Altcoin Nedir?

Altcoin Nedir?

Altcoin, ilk kripto para olan Bitcoin’e alternatif olarak piyasaya çıkan kripto paraların tamamını ifade eder.

API (Application Programming Interface) Nedir?

API (Application Programming Interface) Nedir?

API, "Uygulama Programlama Arayüzü" anlamına gelir ve bir uygulamanın işlevlerine dışarıdan veya uzaktan erişim sağlayarak bu işlevlerin kullanılmasına olanak tanıyan bir araçtır.

düşük komisyon ücretleri CoinO'da!
düşük komisyon ücretleri CoinO'da!
Bizimle İletişime Geçin!

Soru, görüş ve önerileriniz için bizimle [email protected] adresinden irtibata geçebilirsiniz.

CoinO’ya Ulaşmak İçin :
  • E-posta
  • Telefon
® 2024 CoinO Blog
Tüm hakları saklıdır.
back top