Yayınlama Tarihi: 20 Kasım 2024
-
Güncelleme Tarihi: 09 Temmuz 2025
Paylaş:

EVM (Ethereum Virtual Machine) Nedir?

EVM (Ethereum Virtual Machine) Nedir?

“Ethereum Sanal Makinesi” EVM olarak kısaltılır. Tek bir varlık şeklinde, küresel çapta ve blokzinciri tabanlı, Ethereum istemcisi çalıştıran binlerce bilgisayarın bir araya gelmesi ile oluşur.

Ethereum protokolü sayesinde Ethereum Sanal Makinesi’nin işleyişi kesintisiz olarak devam eder. EVM ifadesi, tüm Ethereum hesaplarının ve akıllı sözleşmelerin bir arada olduğu ortamı tanımlamak için kullanılır. 

 

EVM'in Temel İşlevi 

EVM, akıllı sözleşmelerin yürütülmesini sağlar. Akıllı sözleşmeler, belirli koşullar gerçekleştiğinde otomatik olarak yürütülen kod parçalarıdır. EVM, bu sözleşmelerin yürütülmesi için gerekli olan tüm hesaplamaları gerçekleştirir ve bu süreçte gereken kaynakları sağlar. EVM, Ethereum ağındaki tüm düğümler tarafından paylaşılan bir veri tabanı gibi çalışır. 

 

Güvenlik ve Merkeziyetsizlik 

EVM, merkeziyetsizlik ilkesine dayanan bir yapıda çalışır. Herhangi bir merkezi otoriteye bağlı olmaksızın, tüm işlemler EVM üzerinden gerçekleştirilir. Bu yapı, sistemin güvenliğini artırırken, herhangi bir müdahaleye karşı koruma sağlar. EVM'deki tüm işlemler, Ethereum ağındaki düğümler tarafından doğrulandığı için güvenilirlik sağlanır. 

 

Uygulama Alanları ve Ekosistem 

EVM, birçok farklı uygulama ve hizmetin geliştirilmesine olanak tanır. Decentralized Applications (DApp'ler) ve çeşitli token'lar EVM üzerinde çalıştırılabilir. Ayrıca, Ethereum ekosistemi içinde DeFi (Merkeziyetsiz Finans) ve NFT (Non-Fungible Token) projeleri gibi yenilikçi uygulamalar da EVM sayesinde hayata geçirilmektedir. Bu, Ethereum'un dünya genelinde geniş bir kullanıcı ve geliştirici topluluğu oluşturmasına katkı sağlar. 

CoinO Sözlük ile Bilgiye Hızla Ulaşın: Kripto Terimlerini Öğrenin, Blockchain Dünyasını Keşfedin!

CoinO Sözlük ile kripto varlıklar, blockchain teknolojisi ve finans dünyasına dair temel bilgilere kolayca ulaşın!

Likidasyon Nedir?

Likidasyon Nedir?

Likidasyon, yatırımcıların başlangıç marjininin önemli bir bölümünü ya da tamamını kaybetmesi durumunda pozisyonunu kapatmasını ifade eder. Kısaca yatırımcı sermayesinin erimesidir.

Liquidity (Likidite) Nedir?

Liquidity (Likidite) Nedir?

Liquidity ya da Likidite; kripto para alım satım işlemlerinin hedeflenen fiyattan veya bu fiyata yakın bir değerden gerçekleşmesi sağlayacak miktardaki fonun hazır bulunmasını anlamına gelir.

Market Maker (Piyasa Yapıcı) Nedir?

Market Maker (Piyasa Yapıcı) Nedir?

Market Maker; kullanıcının bir kripto paraya, en düşük güncel fiyattan daha da düşük bir fiyata alım emri vererek satın alması ve en yüksek güncel fiyattan daha yüksek bir fiyata satış emri vererek elden çıkarması durumlarını ifade eder.

Market Momentum Nedir?

Market Momentum Nedir?

Market Momentum, kripto para birimlerine uygulanabilen bir strateji çeşididir.

Market Order (Piyasa Emri) Nedir?

Market Order (Piyasa Emri) Nedir?

Market Order yani “Piyasa Emri”, kullanıcıların kripto para alım-satım işlemlerini güncel piyasa fiyatları ile yaptığı emir türünü ifade eder. Piyasa emrinde işlemler, anlık olarak gerçekleşir.

Max Supply (Maksimum Arz Miktarı) Nedir?

Max Supply (Maksimum Arz Miktarı) Nedir?

Max Supply, bir kripto paranın üretilmiş ya da üretilmesi planlanan toplam adedini bir diğer deyişle “Maksimum Arz Miktarı”nı ifade eder.

Bizimle İletişime Geçin!

Soru, görüş ve önerileriniz için bizimle [email protected] adresinden irtibata geçebilirsiniz.

CoinO’ya Ulaşmak İçin :
  • E-posta
  • Telefon
® 2024 CoinO Blog
Tüm hakları saklıdır.
back top