Yayınlama Tarihi: 12 Kasım 2024
-
Güncelleme Tarihi: 22 Temmuz 2025
Paylaş:

Block Explorer (Blok Gezgini) Nedir?

Block Explorer (Blok Gezgini) Nedir?

Block explorer ya da diğer bir ifadeyle blok gezgini; ilgili blokzinciri ağındaki gerçekleşen bütün işlemlerin herkesin erişimine açık bir biçimde takip edildiği web sitelerini tanımlamak için kullanılır.

Kullanıcılar bu web siteleri sayesinde blokzincir üzerine kaydedilen güncellemeleri, hash rate, işlem geçmişleri, anonim işlem adresleri gibi verileri kontrol edebilirler. 

 

Blok Gezgini Nasıl Çalışır? 

Blok gezginleri, her blockchain ağına özgü olup, bu ağlar üzerinde gerçekleşen işlemlerin detaylarını görüntüleyebilme imkanı sunar. Kullanıcılar, belirli bir blok veya işlem hakkında bilgi almak için işlem kimlik numarası (transaction ID) veya cüzdan adresi gibi verileri girerek işlemin doğruluğunu, hangi blokta işlendiğini ve işlemin durumu gibi bilgileri kolayca izleyebilirler. 

 

Blok Gezgini Kullanımının Önemi 

Blok gezginleri, şeffaflık ve güvenlik açısından oldukça önemli araçlardır. Kripto varlık dünyasında kullanıcıların anonim kalmasına rağmen işlem geçmişlerini takip edebilmeleri, blok zincirlerin merkeziyetsiz yapısıyla uyumlu bir şekilde şeffaflık sağlar. 

CoinO Sözlük ile Bilgiye Hızla Ulaşın: Kripto Terimlerini Öğrenin, Blockchain Dünyasını Keşfedin!

CoinO Sözlük ile kripto varlıklar, blockchain teknolojisi ve finans dünyasına dair temel bilgilere kolayca ulaşın!

UTC Time Nedir?

UTC Time Nedir?

UTC Time, İngilizce “Universal Time Coordinate” kelimelerinin kısaltılması ile meydana gelir. Türkçesi “Eşgüdümlü Evrensel Zaman”dır.

Virtual Land (Sanal Arazi) Nedir?

Virtual Land (Sanal Arazi) Nedir?

Virtual Land, Metaverse’de bulunan sanal arazilere verilen isimdir. Alıp satılabilirler, kullanıcılara ayrıca avatarları ile var olabilecekleri kullanım alanları da sunarlar.

Validator (Doğrulayacı) Nedir?

Validator (Doğrulayacı) Nedir?

Validator, “Doğrulayıcı” anlamına gelmektedir. Proof of Stake modeli ile çalışan blockchain ağlarında doğrulamakla yetkili cihaz ya da kullanıcıları tanımlamak için kullanılır.

Volatile (Dalgalı/Hareketli Fiyat) Nedir?

Volatile (Dalgalı/Hareketli Fiyat) Nedir?

Volatile, Türkçe “Dalgalı ya da Hareketli Fiyat” anlamına gelir. Bir kripto paranın fiyatında gerçekleşen düzensiz yükseliş ve alçalmaları ifade eder.

Volume Weighted Average Price (Hacim Ağırlıklı Ortalama Fiyat) Nedir?

Volume Weighted Average Price (Hacim Ağırlıklı Ortalama Fiyat) Nedir?

Volume Weighted Average Price, Türkçeye “Hacim Ağırlıklı Ortalama Fiyat” olarak çevrilir, kısaltması ise VWAP’dir. Teknik analiz yapılırken hacim ağırlıklı ortalama göz önünde bulundurularak fiyat değerlendirmesinin yapılmasıdır.

Wash Trade Nedir?

Wash Trade Nedir?

Wash Trade; bir yatırımcının kripto para piyasasında, yapay bir biçimde, kendi kendine işlem yaparak arz ve talep dengesini oluşturma çabasıdır.

Bizimle İletişime Geçin!

Soru, görüş ve önerileriniz için bizimle [email protected] adresinden irtibata geçebilirsiniz.

CoinO’ya Ulaşmak İçin :
  • E-posta
  • Telefon
® 2024 CoinO Blog
Tüm hakları saklıdır.
back top